Noutati

Cum aleg perdele si draperiile?

De unde să începeți?

Puneți deoparte considerațiile despre stil pentru un moment, întrucât funcția este cea care va limita opțiunile pentru un anumit model de perdea. Dacă doriți ca aceste tratamente pentru ferestre să vă ofere intimitate sau întuneric, aveți nevoie de perdele căptușite. Dacă sunteți în căutare de ceva mai  lejer, care să permită trecerea luminii, sau în cazul în care perdeaua are pur și simplu un rol decorativ, cele necăptușite vor funcționa mai bine.

Cele cu căptușeală sunt ceva mai scumpe, dar au și ele avantajele lor. Aceasta poate proteja țesătura de ”arsurile” solare, ceea ce face ca materialul perdelei să dureze mai mult în timp. Căptușeala adaugă, de asemenea, o amplitudine care protejează împotriva curenților de aer și ajută perdeaua să ”cadă” mai frumos. Pentru o durabilitate maximă, blocarea totală a luminii, și chiar izolare, puteți opta pentru perdele cu o ”interlinie”, adică un strat de flanelă cusut între căptușeală și materialul „feței”.Aceasta este o opțiune comună pentru perdele personalizate, dar nu este disponibilă pe scară largă, fiind ceva mai costisitoare.

Ce trebuie să știți despre textură, culori și modele?

În ceea ce privește textura, luați în considerare starea de spirit a camerei. Pentru un spațiu formal, există variante din mătase grea sau catifea (cu un mare grad de izolare). Cele mai practice opțiuni includ amestecuri de mătase artificială și satin mătăsos sau de bumbac. Pentru un aspect casual, există perdele vălurite și din catifea șifonată. Cele din bumbac și amestecuri lucrează cu orice tip de decor și aduc un aspect clar și curat.

Perdea de mătase

Referitor la culoare, va trebui să vă decideți dacă doriți ca perdelele să se amestece cu decorul sau să surprindă. Pentru o cale de mijloc, alegeți perdele în același ton ca și pereții, dar cu câteva nuanțe mai închise, sau alegeți o culoare subtilă, non-dominantă în cameră (o nuanță blândă pentru un covor, să zicem). O culoare îndrăzneață va funcționa ca un semn de exclamare (dacă sunteți în căutare de extravaganțe). De asemenea, țineți cont de faptul că într – un spațiu în care soarele strălucește prin perdele necăptușite, culoarea va infuza camera. Albastrul poate fi straniu, rozul, vesel.

Cât despre imprimeuri și modele, dacă aveți piese de mobilier, lenjerie de pat sau un covor cu modele elaborate, mergeți pe accesorii solide și pline pentru ferestre. Dacă aveți un mobilier solid sau lenjerie de pat uni, luați în considerare perdelele cu model. Pentru un rezultat stilat, pozitiv și subtil, dar plin de energie, mergeți pe printuri mici, neutre, cum ar fi puncte sau linii curbe. Un imprimeu mai mare într – o singură culoare care relaționează cu decorul existent este îndrăzneț, dar poate fi spectaculos.

Cât de lungi ar trebui să fie perdelele?

Cea mai indicată variantă este cea până la podea, cu excepția cazului în care există un calorifer sau un pervaz mai adânc. Tratamentele pentru ferestre gata făcute sunt disponibile în lungimi de la 160 cm la 360 cm. Măsurați de la podea până unde veți monta sistemul de prindere și apoi rotunjiți suma astfel obținută spre valoarea mai mare. Puteți avea întotdeauna nevoie să le mai tiviți un pic, așa că cel mai bine ar fi să rotunjiți necesarul de material spre o cifră mai mare. Veți obține cel mai curat aspect dacă materialul intră în contact cu podeaua (pervazul sau caloriferul). Perdelele prea scurte pot părea monotone și tăiate.

Perdea până la podea

Aspectul de ”lovire” ușoară a podelei sau a pervazului este unul clasic și ușor de adaptat, însă are sens doar în cazul în care veți deschide și închide perdelele de mai multe ori pe zi. Țesătura ar trebui doar să dea impresia că atinge podeaua. Aceasta este, de asemenea, și o abordare favorabilă pentru perdelele de tip ”cafenea” (acele tratamente scurte care acoperă doar partea de jos a unei ferestre), care funcționează bine în bucătărie și baie, sau în cazul în care perdelele lungi pur și simplu nu sunt practice.

Perdelele care se răsfrâng pe podea cu 2,50 până la 7 cm sunt, în prezent, cele mai elegante. Sunt mai relaxate decât cele care doar ating podeaua, dar încă mai au nevoie de adaptare. Dacă aveți pardoseli inegale sau sunteți îngrijorați cu privire la precizia de măsurare, acest stil este mai iertător. În camerele formale, o abordare exagerată – de 15 cm sau mai mult de material căzut pe podea – poate părea romantic și boem, dar și anevoios la întreținere. Gândiți-vă că va trebui să le ridicați de fiecare dată când veți aspira și că va trebui să goniți pisica de câte ori își va face culcuș pe perdea.

Cât de ample trebuie să fie perdelele?

Pentru a vă asigura că tratamentele vor fi ample și drapate atunci când sunt închise, acestea trebuie să aibă o lățime de 2 – 2 ori și jumătate din lățimea ferestrei. Excepție fac cazurile în care agățați perdelele doar pentru a încadra o fereastră și nu intenționați să le închideți, situație în care puteți rotunji măsurătorile înspre valoarea mai mică, la doar o dată – o dată și jumătate din lățimea ferestei. Perdelele plisate au o plinătate a lor din ”construcție”, astfel încât lățimea ar trebui să se potrivească mai mult sau mai puțin cu intervalul pe care îl acoperă.

Unde ar trebui să fie montate?

În general, agățarea perdelei pe peretele de deasupra și în afara sistemului de ornamentare și fasonare a ferestrei arată cel mai bine, întrucât permite țesăturii să cadă cu grație. Dacă ramele ferestrelor sunt ceva mai detaliate și nu doriți să le acoperiți, o montare interioară (adică în cadrul imediat al geamului) poate funcționa mai bine. Extinderea șinei de până la 7 – 15 cm dincolo de cadru pe fiecare parte face ca o fereastră să fie percepută mai mare permițând o mai bună pătrundere a luminii, dacă perdelele sunt deschise. Asta pentru că materialul atârnat de perete nu blochează sticla geamului.

Ce trebuie să știți despre partea de sus a perdelei?

Tivul de sus al unei perdele, cunoscut și sub denumirea mai clasică de rejansă, poate ajuta la definirea unui look casual sau formal, feminin sau elegant, jucând un rol decisiv în funcționalitatea tratamentului respectiv (permițând perdelei să alunece cu ușurință).

  1. Tivul de bază, cu cârlige – O variantă tradițională, plată care se atașează la șină prin inele tighelite în partea superioară sau, uneori, prin inele atașate cârligelor.
  2. Tiv de tip buzunar – Un ”canal” de-a lungul părții de sus a șinei care creează un efect casual și adunat.O alegere frumoasă pentru perdelele care vor rămâne mai mult închise, întrucât nu este așa ușor de manevrat ca prima variantă.
  3. Tivul plisat – Există mai multe stiluri, de la pliuri înguste de mărimea unui creion până la cute foarte late și plate. Pentru că sunt structurate, aceste perdele emană un efect mult mai forrmal decât celelalte tipuri. Perdelele plisate funcționează, în general, cu cârlige și inele.
  4. Tivul cu găici – Bucle plate din țesătură atârnă pe sistemul de prindere.Acest tip poate arăta relaxat pe țesături vaporoase și mai înțepenit și scrobit pe materiale mai rigide.
Ce tip de șină ar trebui să folosiți?

Șinele decorative pentru draperii și perdele ar trebui să relaționeze cu stilul camerei. Cele care sunt complet ascunse vederii pot fi alese doar pe baza funcționalității. Cele mai comune opțiuni ar fi:

  • Șina clasică – O tijă reglabilă, de multe ori terminată în niște capace ornamentale, care se atașează la pereți. Asortați metalul tijei cu celelalte finisaje din cameră. Puteți cumpăra o versiune dublă, dacă doriți să stratificați tratamentele ferestrelor.
  • Șina în formă de U – O tijă reglabilă, care se înșurubează direct în perete. Perdelele se înfășoară de-a lungul barei de părțile laterale curbate, ceea ce face din acest model de șină o soluție bună pentru blocarea luminii. De asemenea sunt disponibile într – o variantă dublă pentru stratificare.
  • Șina sub formă de pistă – Cârligele pentru perdele sunt atașate la scripeții din interiorul șinei.Poate fi instalată pe un perete sau tavan.Unele piese seamănă cu o tijă cu capace, ascunzând toate părțile care se mișcă în interiorul șinei.Perdelele vor aluneca fără efort.
  • Șina clasică – Cea mai ușoară și mai ieftină variantă, dar și cea mai puțin robustă, se ajustează la dimensiunile ramei unei ferestre fără nici un fel de sistem. Această simplă bară, fără personalitate, este menită doar pentru perdele ușoare sau perdele tip cafenea.
Aveți nevoie de cordoane, șnururi sau alte accesorii pentru perdele și draperii?

Fie că doriți să trageți perdelele sau draperiile în lateral pentru a permite luminii să treacă, sau un aspect formal și platonic, cordoanele sunt răspunsul. Acestea sunt și o soluție la îndemână și aspectuoasă pentru orice tip de perdea. Se montează un suport metalic curbat sau un bolț (cunoscut sub numele de rozetă) pe perete la aproximativ două treimi din lungimea ferestrei, în partea de jos a acesteia. Potriviți accesoriile pentru perdele cu restul decorului, cu sistemul de șină și cu stilul celorlate finisaje din cameră. Există cordoane simple din material textil și șnururi mai fanteziste, cu ciucuri, de un real efect. Pentru un aspect mai casual, legați perdeaua în centru cu o țesătură sau o panglică largă.

Ce trebuie să știți despre instalarea șinei?

Fie puteți opta pentru angajarea unui specialist, care, probabil, contra unei sume de bani nu foarte mari, va termina treaba în aproximativ 30-40 de minute (în funcție de câte ferestre aveți), fie pentru a vă realiza singuri tot montajul. Până la urmă, toate sistemele de prindere vin cu instrucțiuni de folosire și cu manuale pline de imagini care explică destul de clar ce element se încadrează și unde. Este posibil să fiți nevoiți să cumpărați inelele separat. Dacă da, cumpărați întotdeauna și în plus. Pentru un proiect pe cont propriu vă vor fi necesare o scară pliantă, o ruletă, un creion, un burghiu portabil și o șurubelniță.

Related Posts